След 137 години „Саграда фамилия“ получи разрешение за строеж (Видео)

г. Автор
саграда фамилия

Една от най-големите забележителности на Испания – катедралата „Саграда фамилия“, получи първото си разрешително за строителство 137 години след началото на нейното изграждане.


Властите така и не откриха в архивите да е бил издаден такъв документ, след като през 1882 г. архитектът Антонио Гауди започва работа. Молба е била отправена за пръв път през 1885 г., но не известно и тя да е била отхвърлена, съобщава Би Би Си. През 2016 г. испанските власти публично признаха, че базиликата никога не е имала разрешително за строеж, което означава, че тя е работила нелегално повече от век.

Днес местните власти са дали разрешение на строителите да продължат да работят до 2026 г. Времето, което вероятно ще стигне да се довършат централните кули и годината, в която се навършват 100 години от смъртта на Гауди.Според споразумението, фондацията, която се занимава да довърши „Саграда фамилия“ е задължена да изплати на общината 4.6 млн. евро. Сумата на практика е заделяне по 1 евро от всеки от над 4.5 милиона посетители на базиликата, които всяка година плащат между 17 и 38 евро, за да я разгледат отвътре. Над 5 пъти повече са туристите, които идват, за да разгледат катедралата отвън.

Споразумението поставя край на „историческа аномалия в нашия град“, коментира Джанет Санц, заместник-кмет на Барселона по градоустройството пред Би Би Си.

Когато бъдат довършени централните кули, те ще са най-високата структура на храм в Европа – 172.5 метра.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *