Собственици на имоти, невърнати при Демокрацията искат държавни обезщетения

г. Автор
държавна земя

Собственици на земи и имоти, одържавени от комунизма и невърнати при демокрацията изразиха недоволството си.

Със закон, те бяха обезщетени като можеха да участват в приватизационни сделки или да купуват земя.

До момента, обаче, единствената възможност за компенсация е чрез Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, където е упоменато, че държавата може да продаде притежаването от нея земя срещу компенсаторни инструменти, по техния номинал.

По този начин, притежателите на компенсаторни записи и бонове, които са притежавали земи и имоти, могат да придобият правото на собственост на земеделска земя, която да е доходоносна и да отговаря на загубените им преди десетилетия активи.

Координаторът на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти – Огнян Дюкенджиев споделя, че в държавния фонд има достатъчно земя, за да бъдат компенсирани всички, които притежават компенсаторни инструменти. От ежегодните доклади, които публикува Министерство на земеделието става ясно, че близо половината и 1/3 от държавната земеделска земя не се отдава под наем или аренда, което означава, че тези земи пустеят и не носят ползи нито за земеделците, нито за бюджета.

Важно е да споменем, че има и маломерни държавни имоти – между 1 и 5 декара, които са трудни за управление и обикновено са съседни на масиви на селскостопански производители.

Ако държавата пусне търгове за тях, много земеделци биха могли да разширят границите на имотите си и да развият нови производства.

Официалните данни сочат, че собствениците на компенсаторни инструменти са над 130 000, а номиналната стойност на тези инструменти е за над 400 млн. лв.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *