Столична община връща над 71 млн. лв. за нереализиран строеж на завод за горене на боклук

г. Автор
столична община

Заради проваления строеж на завода за горене на боклук, Столичният общински съвет гласува връщането на 71 883 682 лв.

Средствата за неговото изграждане бяха отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“, но той не можа да се реализира, тъй като от 2015 г. насам по процедурата са постъпили множество обжалвания. Така средствата не бяха усвоени. Остава възможността парите да бъдат пренасочени за проекти за разделно събиране на отпадъци и изграждане на железопътна линия, която да използва RDF отпадъци към циментовите заводи.

Друга опция е проектът за изграждане на завода за горене на отпадъци да си търси финансиране по механизма RepowerEU или от Фонда за модернизация към Министерството на енергетиката.

Припомняме, че до провала на строежа се стигна, след като в началото на годината Върховният административен съд отмени резултатите от търга на „Топлофикация – София“, с който бе избрано обединение от фирми за строителство на завод за изгаряне на отпадъци. Съдът прецени с окончателно решение, че определения за победител консорциум всъщност не е трябвало да участва.

Понастоящем битовите отпадъци от метални кофи се събират и депозират в с. Яна, където за 300 млн. лв. е построен модерен завод за преработката му в изсушен отпадък – RDF. След това, този отпадък трябваше да се връща в София и да се изгаря в инсинератора на „Топлофикация София“, но това пропадна.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *