Визията на София 2050 трябва да е готова до 19 месеца

г. Автор
sofia-vizia

До година и половина ще бъде създадена „визията за развитие на София”, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Геджиков. Досега стратегията е многократно обсъждана от граждани и специалисти. Целта й е да се посочи как ще се развива градът до 2050 г. Това ще внесе ред най-вече в градоустройството на столицата и ще улесни предприемачите, решили да инвестират в строителството на сгради.

„Много големи и добре развити градове в света имат подобни стратегически документи, които третират развитието на града в далечна перспектива. В случая със София става дума за периода до 2050 г. Документът е споделена визия за развитието на града. Споделена от граждани, експерти, организации, инвеститори, бизнесмени, всички възрастови и социални групи”, допълни Геджиков.

Визията третира много важни теми като градоустройство, такива, свързани с транспорт, екология, икономическо развитие на града, здравеопазване, образование и други. „Приемайки тази визия общинските власти ще съобразяват всеки бъдещ стратегически документ с тази визия”, уточни председателят на СОС.

Стратегията има за цел да отговори на три много важни въпроса: накъде искаме да вървим, как да стане това и да има ориентири дали вървим в правилната посока, съобщава fakti.bg.

Относно промяната на София по отношение на председателството чисто визуална промяна ще има в НДК, района около двореца. Столична община е и в проектна готовност да извърши ремонт на бул. „България”. „Развитието на инфраструктурата в София е закъсняло с десетилетия. Като съчетаем това със строителството на метрото, което е огромен проект като логистика, и и ремонтните работи неминуемо ще създават проблеми в трафика”, уточни Геджиков. В процес на ремонт са не само големи булеварди в центъра на столицата, но и 30 вътрешноквартални улици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *