София получи 17 дка за парк в жк ”Младост 3”

г. Автор
park

Правителството прехвърли безвъзмездно на Столична община имот-частна държавна собственост в столичния жк „Младост 3“.
Теренът е с площ 17 дка ще бъде използван за изграждане на парк за отдих, спорт и развлечения, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Парцелът се намира зад храма „Рождество Христово“ и е с отпаднала необходимост за военното министерство.

До предоставянето на имота на СО се стигна след скандал през миналата година. Министерство на отбраната обяви терена за продажба ден след като предишният кабинет на Бойко Борисов подаде оставка. Търгът бе обявен за 29 декември, но продажбата бе атакувана от независимия депутат в 43-от НС Георги Кадиев, който заяви, че сделката е „поредната далавера в Министерството на отбраната“. Той посочи, че стартовата цена от 35 евро на квадратен метър е скандално ниска и ще облагодетелства определен човек. Според него подобни терени в „Младост“ стрували 10 пъти повече и подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Това вбеси Бойко Борисов, който спря продажбата на имота и предложи теренът да бъде предоставен на Столичната община за изграждане на парк.

София получи и терен за метрото

На днешното заседание Министерски съвет реши още да намали капитала на „Национална спортна база“ ЕАД чрез обезсилване на акции на стойност, съответстваща на стойността на правото на собственост върху имот от 16,6 дка в столичния район „Красно село“.

Теренът е в района на конната база в квартал „Славия“ и ще бъде прехвърлен безвъзмездно на Столична община за изграждане на ново метродепо и разширение на гараж „Земляне“.

Депото е включено като самостоятелен подобект при строителството на третата метролиния в София. То попада в една и съща територия, използвана досега от автобусния гараж на градския транспорт.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *