Столична община отпуска евтини кредити за възстановяване на къщи паметници

г. Автор
diskusia-istoricheskite-gradove

Трябва да се въведе наказателна отговорност за собствениците на сгради паметници на културата, които отказват да ги възстановят и поддържат. Това заяви регионалният министър Николай Нанков на дискусията „Историческите квартали“, организирана от „24 часа“ и Столична община.

Министърът обаче планира и да бъдат премахнати облекченията за проектиране на реконструкцията на историческите сгради. В момента за тях се предвиждат облекчения в земетръсните норми, а това не е редно спрямо живота на хората, които ги обитават, обясни Нанков. МРРБ има няколко финансови инструмента, с които може да помага на общини и Министерството на културата за възстановяването на исторически паметници, допълни той.

Столична община и Общинска банка пускат специална кредитна линия за възстановяване на  сгради паметници на културата, която е насочена за собственици, които са физически лица. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова . „Град с история“ е името на програмата и ще финансира до 70% от пазарната стойност на имота при изключително изгодни за собствениците условия. Това е първият подобен специален кредитен продукт в България, обяви Фандъкова. От няколко години проучваме опита с реставрацията на парижкия район „Маре“. Имаме добър пример, с който можем да спестим години за възстановяването на богатствата на нашия град“, заяви още кметицата на София. „София е един от най-древните градове в Европа и със запазено наследство от хилядолетия. Общината и държавата в последните години обърнахме внимание на древното наследство на града, обновихме множество музеи и галерии, отворихме два филиала на Музея за история на София. Тези инвестиции започнаха да се изплащат. Започнаха да идват туристи и за март имаме над 90 хил. пренощували туристи при 45 хил. за миналата година. София е редом с Барселона, Будапеща и Берлин по ръст на туристите в периода 2009-2016 г. 12 европейски града са постигнали рекордни нива от приходи на стая. София е на второ място след Лисабон по този показател“, разказа още Фандъкова.

1400 недвижими културни ценности (главно частни къщи) има в София, 840 от тях са в центъра на града. Това са най-добре запазените зони от града, посочи още кметът на столицата. „Ще създадем единен електронен регистър за всяка сграда, която е паметник, с информация за състоянието й. Готови сме да дигитализираме архива на Националния институт за опазване на културното наследство за София. Стриктно спазване на законите за защита на паметниците на културата. Връчени са 11 постановления за възстановяване на сгради. Около 600 хил. лв. са наложените санкции. Налагали сме санкции по 100 хил. лв. на собствениците на „Захарна фабрика“, три пъти. Съдът обаче намалява тези санкции, описа проблемите пред общината за опазване на красивите сгради на София Фандъкова. Тя даде няколко примера, при които е подписала заповеди за възстановяване до собственици на стари къщи, но те с години се влачат в съдебна фаза, а през това време красивите къщи се рушат.

В същото време 110 фасади вече са били възстановени от собствениците им.

Най-големият проблем е узаконяването на проектите за реставрация и ремонт на стари къщи и фасадите им, обясни пък кметът на Велико Търново Даниел Панов. В неговия град има над 1600 недвижими паметника на културата и почти всички са частни, разказа кметът на старата столица. Рестрикциите в закона са малки от 1000 до 3000 лв., заяви още Панов. Министри, депутати и кметове от цялото страна изпълниха един от салоните на Софийската художествена галерия за дискусията. Трябва да се разшири програмата за саниране на сградите, така че и собствениците на стари сгради да могат да кандидатстват и да реставрират фасадите си, заяви още Панов. Подобно искане бе направено и от столичната кметица Йорданка Фандъкова. Не може в НИПК информацията за културното наследство да е на хартия, трябва максимално бързо да се дигитализира, заяви още Панов.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *