София с нова пожарна догодина

г. Автор

Източник: capital.bg

В началото на 2014 г. в София ще се издига нова пожарна служба, която ще обслужва над 200 хил. души. Изграждането на сградата, която ще се намира в квартал „Люлин“ 10-а част, на ъгъла на улиците „Орион“ и „Ген. Владимир Димчев“, започна, а изпълнителите имат срок от 12 месеца, за да завършат проекта. Огнеборците, които ще работят там, са от 9-а районна служба, ще осигуряват безопасност в столичните квартали „Люлин“, „Връбница“ и Банкя. Към момента пожарната служба в района се помещава в реституиран имот.

Проект с история

Срокът, в който трябва да бъде изпълнена поръчката, е 12 месеца, като от администрацията на Столичната община заявиха, че строителите са готови да съкратят този срок в рамките на 10 месеца. Изпълнител на обекта е „Транс Билд“ ЕООД. Търгът за избор на строител беше финализиран в края на миналата година и в него участваха десет компании. Прогнозната стойност на поръчката беше 2.6 млн. лв., но при 95% тежест на критерия „най-ниска цена“ дружеството спечели с оферта от 1.6 млн. лв.

Строителеният надзор е поверен на „Термоконтрол сървисиз“ ЕООД, а проектант е „Планинг“ ЕООД в лицето на арх. Илиан Илиев.

Финансирането за изграждането на сградата от близо 1600 кв.м разгъната застроена площ идва от Министерството на вътрешните работи, което е принципал на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Теренът и изготвеният проект са предоставени на дирекцията за безвъзмездно право на строеж от общината след решение на Столичния общински съвет от пролетта на 2011 г. Според устройствения план на София имотът от 2600 кв.м е отреден за изграждането на противопожарна служба още в края на 90-те години на ХХ век.

План на действие


„Повече от 30 години в София не е строена нова пожарна, а това е чакано много години както от служителите на службата, така и от жителите на тази част на града“, каза кмета на София Йорданка Фандъкова. По нейни думи миналата година Столичната община е открила малка сграда в район Нови Искър за подпомагане дейността на пожарната, но толкова голяма обект досега не е правен.

Сградата на пожарната ще бъде модел, който оттук нататък ще се използва за изграждането на бъдещи нови съоръжения в София. В пожарната ще работи целият наличен екип на 9-а районна служба, който наброява 80 души. В техния обсег на действие попадат над 130 високи сгради (над 10 етажа), близо 30 търговски центъра и хипермаркети, 53 учебни и детски заведения, метростанциите и метродепото в района на „Люлин“ и др. Територията, която службата покрива, е близо 11 400 ха.

Скоро и в други градове

Проектът е част от приетата Програма за модернизация и техническа обезпеченост на звената за пожарна безопасност, според която освен в София строителството на нови сгради е предвидено още и в градовете Перник, Варна, Бургас и Казанлък. Проектът за последния е най-напреднал – строителството на сградата започна преди месец, а срокът на изпълнение е 2 години. Стойността на сградата в Казанлък също е около 1.6 млн. лв.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *