СОС: Небостъргачът в кв. ”Борово” ще се строи

г. Автор
nebosturgach-borovo

Столичният общински съвет разреши строителството на небостъргач в квартал “Борово“.

Решението е прието след консултации със специалисти в областта на архитектурата и геодезията, и от професионалните организации, обясни главния архитект на София Здравко Здравков.

77-метровата сграда ще бъде построена на булевард „България“ и улица „Борово“ по проект на „България Билдинг“. Дружеството е собственост на Георги Василев, акционер в строителната компания Джи Пи Груп.

Това е третият опит на инвеститора да вземе разрешение от СОС за строежа от началото на 2016 г. насам.

Изключително подробно беше разработено по отношение трафик-анализ, подходът с велосипеди, с автомобили. Беше ни доказано, че мястото на тази сграда няма да пречи на функционирането на булеварда, съответно компетентен е общинският съвет да вземе решение, тъй като сградата попада в критичен градски център, така че общинският съвет гласува приемането на тази сграда“, обясни по БНР архитект Здравков.

Съветниците днес са гласували за разделянето на парцела на сградата на три части и издаване на разрешително за строеж на най-високата от сградите с височина 77 метра.

Преди заседанието днес, Комисията по градоустройство в Столичния общински съвет също даде разрешение на проект за строителството на небостъргач до булевард „България“. Преди това същата комисия отхвърли два пъти проекта.

Съмненията тогава бяха дали теренът попада в зона, в която няма ограничение на височината на застрояване, и какво влияние ще окаже на трафика.

Положителни становища за проекта дадоха още комисиите по екология, транспорт и икономика.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *