Спасяват дървета в Пловдив от сеч при строителство с нова машина

г. Автор
трансплантер

Нова машина, закупена от „Градини и паркове”, изважда големи дървета с височина до 10 метра, премества ги и засажда на друго място. Този вид техника се нарича трансплантер и ще се използва в Пловдив, когато е необходимо. Това се налага при изграждане на инфраструктура, когато на терена има ценни дървета.

Машината е на американски производител, договорена е след проучване и струва 37 000 лева. Преди да я закупят, в предприятието са направили опит да я вземат под наем, но се е оказало, че излиза много скъпо.

Специалистите на „Градини и паркове“ са категорични, че това е много добра придобивка и ще бъде използвана в действие в „Тракия“, при изваждане и пресаждане на 11 иглолистни дървета, за да не се изсичат при изграждане на пътна отсечка зад „Акваленд”. По същия начин с преместване могат да се запазват и храсти.

„Щастливи сме, защото вече няма да се налага да се режат дървета и ще могат да се спасяват, където е възможно”, коментира във фейсбук зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

Трансплантерът се прикачва към голям челен товарач, обхваща корените на дървото така, че да не ги наранява и ги вади внимателно, заедно с пръстта, за да не се увреждат.

Първите успешни тестове бяха направени в присъствието на кмета Костадин Димитров, Иван Стоянов и директора на ОП „Градини и паркове“ Антон Георгиев.

Според Костадин Димитров това е още една стъпка в грижата на Община Пловдив за зелената система.




Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *