Спират строителството на 500 метра зад плажовете

г. Автор
строителство

Спиране на бъдещо строителство на 500 м зад плажовете за природосъобразен туризъм, гласува парламентът с приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Законопроекта бе подкрепен от 157 народни представители, осем бяха „против“, 16 се въздържаха. Срокът за предложения между двете четения беше удължен на 21 дни.

Зона „А“ занапред ще обхваща и 500 метра от границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал, освен вече определената акватория на Черно море по чл. 3, т. 2, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места. Зона „А“ е с режим на особена териториалноустройствена защита.

Настоящите промени имат за цел съхраняване на крайбрежието в неговия автентичен вид и осигуряване на необезпокояван достъп до природните забележителности и морския бряг.

Планува се и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията, вън от обхвата на защитените зони, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

Планува се да се спрат възможностите за реализиране на одобрени и влезли в сила общи и устройствени планове, които са допуснати за прилагане в отклонение от този закон и предвиждат застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм.

Със законопроекта се предлага по-високи санкции при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушение на законови разпоредби, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това.

Според Младен Шишков необходимо е да се дефинира разширяването на зона „А“ на крайбрежието. Трябва да се обсъди в детайли целесъобразността на такова разширяване, нужен е прецизен анализ на разходите за обезщетения, тъй като става въпрос за големи суми.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *