Спират строителството на копия на чужди забележителности в Китай

г. Автор
копия на архитиектурни забележителности
Айфеловата кула в Париж и нейната китайска реплика

Преди 30 години в Китай започва бумът на строителство на реплики на световноизвестни архитектурни обекти. Китайските власти днес забраняват това с аргумента, че подобни сгради не отразяват националните традиции.

В последните десетилетия се появиха стотици „китайски“ забележителности, сред които Айфелова кула, Успенска катедрала, като тази в Москва, бетонната църква „Нотр Дам дю О“, имитираща оригинала, проектиран от Льо Кобрюзие и намираща се във френския град Роншан и много други. Един от най-впечатляващите градежи е градчето Халщат.

Оригиналът се намира в подножието на планините Дахщайн и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Европейската му атмосфера е отразена напълно в едноименното градче в Китай, което има близо 800 жители, но се радва на стотици хиляди туристи всяка година.

Сега издадената забрана ще включи най-напред обекти с обществен достъп, като музеи, изложбени центрове, театри, стадиони. Не става ясно обаче какво е бъдещето на вече изградените имитации. Например бетонната църква „Нотр Дам дю О“ в Роншан, която бе построена през 1994-а в Джънджоу, бе разрушена 6 години по-късно след намеса на фондацията на името на Льо Корбюзие.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *