Спокойна 2023 година за имотния пазар! Какви са очакванията за 2024 година?

г. Автор
имоти анализ 2023

Изминалата 2023 година може да бъде определена като спокойна за имотния пазар.

След бурните процеси, продиктувани от пандемията, тя донесе известен баланс на пазара с имотите, въпреки по-високите цени. Търсенето продължи да бъде по-голямо от предлагането, в следствие на растящите доходи и сравнително задържания нисък процент на лихвите по кредите.

Активността на пазара на имоти се запази поради достъпното и до известна степен изгодно банково кредитиране, за разлика от растящите лихви в другите страни, което мотивира купувачите на собствен дом. И до момента лихвите на кредитите остават сравнително ниски и въпреки прогнозите за плавно покачване на лихвите, от агенцията прогнозират, че това няма да попречи на развитието на пазара.

Същите тези фактори, които влияят върху жилищния пазар през 2023 г. ще са определящи и за 2024 г. Сред тях, освен ниските лихви, са и положителния икономически растеж, ниската безработица и ръстът на доходите.

Въпреки това, през следващите няколко години очакванията са за висока инфлация, но до голяма степен нейното влияние върху имотните цени не е толкова значително, колкото се очаква да бъде смяната на националната ни валута.

От агенция Bulgarian properties коментират в своя анализ: „Очакваме ръстовете на цените на имотите допълнително да се забавят до около 5%, което ще бъде съизмеримо с прогнозната инфлация. Предлагането ще се подобри и някои офертни цени ще бъдат коригирани. Продавачите ще стават още по-гъвкави и готови за преговори, а това ще даде възможност за сключване на сделки и за запазване на техния обем“.

Снимка: freepic.com
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *