Според НСИ цените на имотите не падат, а напротив – продължават да растат

г. Автор
цени на имоти
Най-голямо е увеличението във Варна, а Русе бележи понижение на цените.

Според Националния статистически институт, цените на имотите не падат, а напротив – продължават да растат.

Според официалната статистика на института, през третото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата са се повишили с 4,1% спрямо второто тримесечие и с цели 15,6% спрямо същия период на 2021 г.

Най-голямо увеличение е регистрирано във Варна /7%/, следвана от Пловдив /5,7%/ и София /5,6%/. Понижение на цените със 7,6% се наблюдава в Русе.

Цените на жилищата в Бургас също са нагоре с 1,4%, спрямо предните три месеча, а в Стара Загора процентът е по – нисък – 0,2%.

При този драстичен ръст на цените на имотите и интензивното строителство в момента, не е изключено в края на 2023 г. да се стигне до т.нар. „балон“ на пазара. В момента, въпреки динамиката на пазара, такъв няма.

Според анализ на УниКредит Булбанк в 23% от кварталите на София цените на жилищата са отчели годишен ръст от над 30% , а според НСИ за последните 7 години цените на жилищата са се удвоили.

За същия период паричният доход на домакинствата в София е нараснал с 26%. Общият анализ показва, че за цялата страна цените на жилищата са се повишили със 71%, докато общият паричен доход е нараснал с 50%.

Данните показват, че докато темповете на растеж на цените е сравнително умерен, то растежът на доходността се забавя, което неминуемо ще влоши ситуацията на пазара  с имоти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *