Спряха продажбата на общински имоти в община Поморие

г. Автор
имоти

Общински съветници от Поморие се обявиха против продажбата на търг на общински имоти. Съветниците определиха решението като декапитализация на общината.

Продажбите на търг с явно наддаване за терени в Поморие, Медово, Горица, Бата, Каблешково, Каменар, Лъка и други населени места на общината създаде напрежение между съветници и кмет. Предложенията бяха групирани в над 10 докладни.

Най-апетитният терен е в Поморие с над 9 000 кв. м и начална тръжна цена 819 150 000 лева. Справката показва, че най-много-27, но с най-малък размер между 270 и 400 квадратни метра са терените в Лъка. Началната тръжна цена там се движи между 8 000 и 15 000 лева.

По думите на съветника от БСП Никодим Стоянов в рамките на трите мандата са продадени 377 имота на обща стойност 10 340 000 лева. Това гласи справка, поискана от общината. Той лансира идеята при продажба на терени за строителство да се иска дялово участие, така че общината да има жилищен фонд.

„Ако си спомняте, обществеността се беше надигнала заради имот под емблематичния паметник на Яворов. Там трябваше да се изгради хотел. Хората се надигнаха тогава, но така или иначе този имот беше продаден“, коментира Стоянов.

Според заместник-кмета с ресор „бюджет и финанси“ Янчо Илиев справката показва какво е разпореждането. „Но не бива да се забравя, че голяма част от имотите и парцелите, които влизат вътре, са на хора, които са безимотни и искат да си построят нови парцели. Такива има както в града, така и в селото в общината. Така те са създали свои домове и семейства“, каза Илиев.

Кметът Иван Алексиев определи позицията на опозицията като „висша форма на популизъм“.

„Кмет съм от ноември 2011, така че не е коректно и тази година да включвате в справката. Отделно от тези 370 имота има изчистване на съсобственост-даваме възможност на хората по населени места да си реализират имотите, а не с някакви 30-40 квадрата общината да им тежи“, обясни Алексиев.

Според него са продадени 3-4 апартамента, които от 20 години са дадени на социално слаби и те по закон имат правото да си ги купят. Продадени са и земеделски земи и дворни места, но преди всяко предложение се гласува Програма за управление на общинската собственост, коментира градоначалникът. Терените, одобрени за продажба на последната сесия, също са включени в нея.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *