Спряха строежа на модерен конгресен център във Велико Търново

г. Автор
Велико Търново

Великотърновският общински съвет спря проекта за изграждането на модерен конгресен център в града.

На общинска сесия съветниците отказаха общината да тегли заем за строителството, което трябваше да сложи началото на новия градски център на Велико Търново.

Огромният комплекс с над 1500 места за над 25 млн. лв. бе предвиден в Старото военно училище. За разработката на проекта вече са заплатени близо 600 хиляди лв.на италианския архитект Клаудио Нарди за проектиране и награден фонд от организирания международен конкурс. Освен това общината губи и 7 млн. за комплекса по европроект от Оперативна програма „Региони в растеж“.

С 5 гласа „за“, 12 „против“ и 16 „въздържали се“ местните парламентаристи не позволиха тегленето на заем от 6 млн.лв. за старт на строителството. Основният аргумент против е, че сега не е моментът за това и реално стойността на конгресния център ще е доста по-голяма. Според някои от присъстващите сградата не се вписва в градската среда.

„Към конгресния център в Старо военно училище има инвеститорски интерес и противниците на изграждането му сте прави само за това, че не е сега моментът да се тегли кредит. След време, когато средствата на АМ „Хемус“ се върнат и продължи строителството, и когато започне изграждането на пътя Русе – Свиленград, тогава Велико Търново ще е важен център и ще има какво да предложи в областта на туризма, ако конгресният център се случи“, коментира кметът на града Даниел Панов.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *