Стартира мащабен ремонт на Морската градина във Варна

г. Автор
морска градина Варна

Вече част от пешеходните алеи в Морската градина във Варна са затворени, заради започналия ремонт. 

Първите стъпки са изграждането на нови подпорни стени. Според инж. Николай Пашов, изпълнителен директор на фирмата, спечелила конкурса за обновяване на Морската градина на Варна, общата площ на зоните, които ще бъдат реновирани е около 48 декара. Сред тях са зелени площи, които са предвидени за благоустрояване и озеленяване, алеи, които ще се преасфалтират, а част от тях ще се превърнат и във велоалея.

Проектът включва още укрепителни дейности на части от подпорните стени над Алея първа, както и реконструкция и изграждане на нови площадки за спорт и игра, кътове за отдих, паркова мебел и др.

Ще бъде направен анализ на историческото развитие на всяка една зона и възможности за възстановяване на функцията и визията от първоначалния им образ. Mакетът на Черно море ще се възстанови в оригиналния му вид като е предвидена нова дренажна система. В момента там при листопад се запушват съществуващите отводнителни канали, уточни инж. Пашов по БНТ.

„Розариумът е следващата зона – това е зоната между Пантеона и зоопарка. Там ще бъдат възстановени розовите насаждения, кътовете за отдих, водните огледала и всичко, което е било в първоначалния вид“, обясни зам.кметът на Варна Христо Иванов.

За зелената площ под Пантеона е предвидена подмяна на тревната площ и оформяне на цветни градини, така че зоната да се обособи за разходка и почивка. Алпинеумът и любимото на варненци Мостче на желанията също ще бъдат благоустроени.

 


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *