Стартира процедура за резервиране на трасе за метрото до „Студентски град“

г. Автор
метрото

Процедура по резервиране на бъдещото разширение на метрото от станция „Витоша“ до „Студентски град“ обяви общинското направление по архитектура и градоустройство.

Тя се отнася до първите 3 метростанции от бъдещото разширение, които преминават през кварталите „Кръстова вада-запад“ и „Витоша“.

Според плановете след станция „Витоша“, първата нова метроспирка ще е при кръстовището на бул. „Черни връх“ с безименната улица, продължение на ул. „Д-р Борис Вълчев“.

Следващата станция ще бъде при кръстовището на улиците „Стефан Савов“ и „Проф. Васил Арнаудов“. Предвидено е третата метростанция да бъде на кръстовището на „Симеоновско шосе“ и „проф. Васил Арнаудов“. След това метрото трябва да продължи до „Студентски град“ с още 2 станции, като се планира те да са при НСА и Студентска поликлиника.

„Става дума за искане за допускане за изработване на подробен устройствен план. Трасето на бъдещото разклонение на метрото е предвидено в общия устройстве план на София, но няма ПУП. Стартираме процедурата, за да резервираме трасето, защото строителството в тези квартали е интензивно. Искаме, ако някога се реши да се изгради метро, то да има запазено трасе, през което да премине. За другите две станции такава процедура не се налага, тъй като районът вече е гъстонаселен“, коментира шефът на „Метрополитен“ ЕАД проф. Стоян Братоев.

До този момент за изграждането на метрото до „Студентски град“ няма осигурено финансиране. Според предварителни аналици трасето ще осигури превозването на 32 877 пътници дневно.

До края на март обаче ще стартира първото разширение на третата метролиния – с 3 км към кв. „Левски Г“. Първата нова станция ще е при стадион „Георги Аспарухов“, втората – при кръстовището на бул. „Вл. Вазов“ с ул „Витиня“, а третата – при кръстовището на бул. „Вл. Вазов“ с ул. „Станислав Доспевски“. На последната се планира да има и буферен паркинг. Трите станции трябва да са готови до края на 2025 г.

До началото на лятото се очаква да бъдат завършени процедурите за избор на изпълнители за второто разширение на третата метролиния. Става дума за 6 км трасе с 6 метростанции. То ще започне от ул. „Шипка“ до Военна академия, ще мине през район „Слатина“, покрай „София Тех парк“ и зала „Арена Армеец“ до бул. „Цариградско шосе“ при Окръжна болница. На последната станция също се планира буферен паркинг. Шестте станции трябва да бъдат завършени през 2026 г. Сред плановете за разширение на метрото са от „Бизнес парка“ до бул. „Кл. Охридски“, където да има връзка със Симеоновския лифт, в район „Люлин“ – с 2 метростанции, където да стигне до околовръстния път и за нова междинна станция между първата и втората метролиния при бул. „Панчо Владигеров“. За тези участъци към момента няма осигурено финансиране.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *