Столична община пуска система за ранно предупреждаване за големи строежи

г. Автор
големи строежи

Механизъм за ранно уведомяване на инвестиционните намерения в София ще заработи от 15 април.

По този повод в портала „Архитектура и градоустройство“ към Столична община ще бъде обособена специална секция, в която ще бъде публикувана пътна карта на проектите, както и техен 2D модел. На по-късен етап се очаква и въвеждането на задължителна 3D визуализация.

Новината съобщи главният архитект на София Здравко Здравков по време на събитието Residential Forum 2024.

Новата функция изглежда е продиктувана от негативния обществения отзвук, който предизвикват повечето разрешения за големи строежи в София.

„Не искаме да вървим след събитията и да се налага да гасим пожари. Целта ни е в много ранна фаза, когато възниква едно инвестиционно намерение, то да бъде оповестено на хората“, коментира арх. Здравков.

Процедурата е дълга и често минава през съгласуване с Министерството на околната среда и водите, правят се транспортни проучвания, понякога се налага съгласуване и с Министерството на културата“, коментира още Здравков.

За всяко едно от инвестиционните намерения ще има уведомление на сайтовете на съответните районни общини, което уведомление ще препраща гражданите към новосъздадения портал.

В момента работим и по темата с 3D визуализациите. Но първо ще въведем ранното оповестяване на инвестиционните намерения заедно с 2D изображения“, каза арх. Здравков.

По думите му Столична община има намерението и за законови промени, чрез които да се въведат по-строги изисквания към инвеститорите, които искат да строят високи сгради.

Припомняме, че в последната година станахме свидетели на повече от четири издадени разрешителни за огромни кули, които предстои да бъдат изградени в София.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *