Столична община разреши строителството на комплекс с 15-етажни сгради на мястото на бившия завод „Витоша“

г. Автор
сгради

Главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал виза за проектиране на няколко много високи сгради в парцела на бившия завод „Витоша“ на бул. „Черни връх“ №47 между кв. „Лозенец“ и кв. „Хладилника“.

Според постъпилото в Регионалната инспекция по околната среда и водите-София уведомление за инвестиционно предложение на инвестиционната компания в сферата на недвижимите имоти „Артстрой 1 Инвестмънт“ ЕООД има намерение да постори на мястото на бившия текстилен завод „Витоша“ и парцела под него на бул. „Черни връх“ (30,2 дка), както и в малък съседен парцел (0,5 дка) нов жилищен комплекс, офиси, търговски обекти, подземни паркинги и трафопост.

Общият брой на апартаментите ще е 547, от които 219 ще са едностайни, 254- двустайни, 62- тристайни, а 12 ще са луксозни триспални и пентхауси. Общата разгъна застроена площ на надземното застрояване ще бъде 107 000 кв. м, а на подземното – близо 62 000 кв. м. Новите сгради ще имат по 14 – 15 надземни етажа.

Завод Витоша е проектиран по индивидуален проект в края на 60-те години на миналия век, а строителството е завършено през 1973 година. Съществуващите сгради условно се състоят от 2 високи тела – Вълнен корпус от север и Памучен корпус от юг, които са обединени от различни тела на 2 етажа. Сградата на вълнения корпус е 5 етажна, а сградата на памучния корпус е 6 етажна. Конструкцията е в добро техническо състояние. Инвестиционно намерение предвижда запазване на двата високи корпуса и освежаване на фасадите им.

Ниските свързващи сгради обаче ще бъдат съборени. На тяхно място, както и на останалата част от имота ще бъдат построени няколко нови секции свързани помежду си в една обща сградна структура. Под новата сграда е заплануван подземен паркинг на 3 нива. В средата на имота ще бъде организирано градско парково пространство с отворен достъп и за граждани, които не живеят в комплекса. Предвидени са също супермаркет и детска градина.

Концепцията за фасадно оформление е вдъхновена от историята на мястото – бившия завод за текстилни изделия „Витоша“. Към момента на територията на завода все още има действащи шивашки цехове, макар и не в мащаба и конфигурацията от миналото.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *