Столичната община очаква средства за метрото от Плана за възстановяване и развитие

г. Автор
метрото

Кметът на София Йорданка Фандъкова настоява час по-бързо да бъде подписан договорът с Министерството на финансите и да започне редовното плащане по Плана за възстановяване и развитие, с което ще се финансира разширението на третата линия на метрото.

Това коментира тя по време на инспекция на строителството по третата метро линия – от „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“.

Кметът каза още, че този участък от метрото е включен в Плана за възстановяване, като за него са предвидени 217,5 млн. лв. За да няма забавяне в проекта е взето решение Столичната община изпреварващо да направи частично финансиране с общински средства до подписването на споразумение с Министерството на финансите по Плана.

„За мен строителството на метрото остава стратегически проект. За „Метрополитен“ е непосилно да финансира проекта със собствени средства“, каза Фандъкова.

Строителството на участъка от „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ е с дължина 3 км, то започна на 21 март и върви в срок.

Участъкът от 3 км е изцяло подземен. Първата станция „Стадион Георги Аспарухов“ се намира в непосредствена близост до футболния стадион. Тя ще е с три ескалатора от страната на стадиона и втори вход в северния тротоар на булеварда, съобщи директорът на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев. Метростанция „Тракия“, ще бъде разположена на бул. „Владимир Вазов“ при кръстовището му с ул. „Витиня“, а третата станция, която ще се казва „Владимир Вазов“, се намира при кръстовището на булеварда с ул. „Станислав Доспевски“ между ж.к. „Левски В“ и ж.к. „Левски Г“. В района ще бъде изграден и буферен паркинг за 110 автомобила.

След построяването на цялата трета линия се очаква метрото да има 50% дял в градския транспорт на столицата.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *