Строежът на жилища в София нарасна с 89%

г. Автор
жилища

Строителството на нови жилища се повишава в повечето области на страната.

Това е следствие от нарастващото търсене на апартаменти и къщи, както в София, така и в редица големи и по-малки населени места.  Строителните компании се стараят да удовлетворят желанията на клиентите.

През първото тримесечие на годината в София-град е стартирало строителството на 4204 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 89% на годишна база. Това става ясно от данни на Националния статистически институт.

За същия период на предходната година започнатите нови жилища в столицата са 2225. В морската столица Варна пък са започнати 755 къщи и апартаменти през тримесечието. Това е с над 19% повече спрямо същия период на миналата година, когато започнатите жилища в столицата са били 634.

Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 1269 жилищни сгради с 7657 жилища в тях и със 787,9 хил. кв. м обща застроена площ, на 11 административни сгради/офиси с 8 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 572 други сгради с 442 хил. кв. м РЗП.

В сравнение със същото тримесечие на миналата година започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 27,2%, жилищата в тях са с 44,6% повече, а общата им застроена площ нараства с 19,3%. Това се дължи на желанието на повечето купувачи да придобият апартамент ново строителство. Броят на започнатите административни сгради нараства със 57% на годишна база, а тяхната РЗП е близо два пъти по-голяма. Разгъната застроена площ на започнатите други видове сгради е с 27% по-голяма.

Нови жилищни сгради изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-голям ръст за тримесечието е регистриран в област Габрово, където е започнал строежът на 59 къщи и апартаменти. Това е с 490% повече от същия период на предходната година, когато са започнати само 10 жилища. Много сериозен е и ръстът в строителството в област Ямбол – с 375%, където е започнало изграждането на 19 нови къщи и апартаменти. Много голямо увеличение на изгражданите жилища е регистрирано и в областите Шумен (+233%), Пазарджик (+202%), Хасково (+200%), Сливен (+169%) и Кюстендил (+117%).

Освен в самата столица, голям е и ръстът на започнатото строителство в София-област – със над 45%. Все повече хора искат къща край София и затова строителството им бързо нараства. През тримесечието в София-област е започнало изграждането на 167 жилища, повечето от които са самостоятелни къщи.

Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради намаляват с 3,8%, но жилищата в тях се увеличават с 4,4%. Това показва, че е започнало строителството на повече по-големи кооперации, което е необходимо, за да задоволи търсенето на пазара.

Строителство на най-голям брой нови сгради през тримесечието е започнало в областите: Пловдив – 208 жилищни и 52 други сгради; Варна – 215 жилищни и 21 други сгради; София (столица) – 176 жилищни, 5 административни и 30 други сгради; София – 117 жилищни и 41 други сгради; Бургас – 109 жилищни и 26 други сгради.

Столицата отива чак на трето място по общия брой на започнатите сгради, след Пловдив и Варна. Но София остава на първо място по брой на жилищата в започнатите сгради. На второ място по изграждащи се нови жилища е област Варна. Третата позиция е за Пловдив, където са започнати 658 апартаменти и къщи. Четвъртата позиция остава за Бургас, където е стартирало строителството на 541 жилища, а Стара Загора остава на пето място с 232 къщи и апартаменти.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *