Строежът на жилища във Варна с 25% ръст

г. Автор
жилища

Строителството на жилища продължава с много бързи темпове в редица градове на страната.

Това се обуславя от неспиращото търсене на нови апартаменти и къщи в София, Пловдив, Варна, а и в много от останалите градове. Строителните предприемачи се опитват да удовлетворят тези желания на клиентите.

През първото тримесечие на настоящата година във Варна е започнало строителството на 661 апартаменти и еднофамилни къщи, което е ръст с близо 25% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Общо за цялата страна през тримесечието е започнал строежът на 847 жилищни сгради с 4454 жилища в тях и с 529 хил. кв. м обща застроена площ, на 12 административни сгради/офиси с 4873 кв. м разгърната застроена площ (РЗП) и на 545 други сгради с 510 хил. кв. м РЗП.

Нови жилищни сгради изграждат не само в най-големите градове на страната. Най-сериозен ръст за тримесечието е регистриран в Ямбол, където е започнал строежът на 21 жилища. Това е със 162% повече от същия период на миналата година. Много сериозен е и ръстът в строителството в Сливен и Хасково – с по 113%, където е започнало изграждането съответно на на 47 и 62 нови къщи и апартаменти. На следващите места по увеличение на започнатото строителство на жилища са Русе (+103% до 61 броя) и Добрич (+97% до 77 броя).

В София също има голям ръст в новото строителство. През тримесечието в столицата е започнало изграждането на 1596 апартаменти и къщи, което е увеличение с 6,8% спрямо същия период на миналата година. Стартирало е строителството на 136 жилищни сгради в столицата, което е ръст с близо 24% на годишна база. Така София остава безспорен фаворит при новото строителство на жилища. Второто място е за Варна, а топ три се допълва от Бургас с 617 нови домове.

Строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите: Пловдив – 146 жилищни и 70 други сгради; София (столица) – 136 жилищни, 4 административни и 22 други сгради; Стара Загора – 52 жилищни и 76 други сгради; Бургас – 94 жилищни и 32 други сгради; Варна – 76 жилищни и 18 други сгради. По-отношение на започнатите сгради Пловдив изпреварва София, защото в града под тепетата изграждат много повече къщи, отколкото в столицата.

Голям ръст от близо 22% има и в строителството на жилища в София-област, където е започнало изграждането на 89 нови къщи и апартаменти. Което показва желанието на все повече хора да живеят на по-тихо място близо до София.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *