Строителни предприемачи алармират: Конфликтите в строителството вдигат цените на жилищата

г. Автор
Строителни предприемачи

Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/с отворено писмо до кмета Йорданка Фандъкова алармират за напрежение между Столична община, строителни предприемачи и граждани, което води до конфликти в бранша на стротелството на жилища.

Според представители на асоциацията рестрикциите към строителния бранш водят неминуемо до увеличение на цените на жилищата. Предприемачите напомнят, че жилищното строителство е един от основните двигатели на икономиката, което освен, че генерира доходи към общинския бюджет, осигурява трудова заетост и разширява пазара на имоти.

Напрежението в сектора на жилищното строителство няма да утихне с уволнението на общински служители заради протести, спорни казуси или с въвеждането на нови рестрикции и изисквания към строителните процеси, се казва в писмото на НАСП до кмета Фандъкова. Асоциацията предупреждава, че ще защити правата си в съда, както и организирането на граждански протести от заетите в строителния бранш.

Асоциацията на строителните предприемачи посочва няколко конкретни предложения:

1. Регулационно преструктуриране на (жилищните) комплекси или регулиране на територии в комплексите с общинска и държавна собственост, където собствениците на имоти, реституирани в комплексите, да бъдат компенсирани.       
2. Промяна в Закона за устройството на територията и съпътстващите го нормативни актове.      
3. Въвеждане на електронно разрешение за строеж по примера на страни като Северна Македония и Сърбия, където успешно се прилага.     
4. Опростяване на проектната документация за издаване на строително разрешение, както е в много страни на Западна Европа. 
5. Дигитализация на целия административен процес, съпътстващ жилищното строителство. Така гражданите ще могат активно да участват при планирането на териториите и устройството им ще бъде съобразено и прието от тях. Така ще се премахне напрежението при строителството по тези планове, смятат предприемачите.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *