Строителни предприемачи и агенции за имоти изненадващо с помощи за COVID

г. Автор
агенции за имоти

До 150 хиляди лева ще получат изненадващо строителни предприемачи и агенции за имоти, като помощ от държавата за COVID – 19 заради втория локдаун.

За подкрепата съобщи Националната агенция по приходите, която ще изплаща помощта на фирмите, които са прекратили дейността си, поради ограниченията, които наложи Министерството на здравеопазването за справяне с коронавируса.

Досега публичната информация за помощта беше, че се предвижда само за ресторантьори, учебни центрове, фитнеси, магазини в молове, киносалони. Подкрепата идва изненадващо на фона на факта, че не всички строителни предприемачи и агенции за недвижими имоти пострадаха от второто затваряне, заради коронавируса. Все пак не бива да омаловажаваме факта, че офисите и търговските площи, които се отдават под наем пострадаха от локдауна, тъй като има засилен спад на търсенето в този сектор.

Докато при жилищните и логистични площи от Националния статистически институт, дори отчетоха ръст на цените в края на миналата година и стабилни нива на търсене, поради увеличаващия се интерес към онлайн търговията.

Максималният размер на помощта, която могат да получат строителните предприемачи и брокери е 150 000 лв. До момента има подадени заявления от близо 2700 търговци, които могат да получат 10 или 20% от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г.

Държавната помощ за туристическия бизнес, който бе най-силно засегнат от ковид кризата падна до 1 %, поради недостига на средства и въпреки първоначално обещаните до 10% от оборота. От Министерство на туризма съобщиха, че така изплатената минимална помощ е 51 лв. на туроператор, а максималната – 371 000 лв. 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *