Повишиха се цените на строителните материали след COVID -19

г. Автор
строителните материали

Повишено потребление или дълго отлагани ремонти по време на пандемията с COVID -19 са причината за драстичното повишение на цените на строителните материали, провери „Дневник“. Много домакинства, след отпускане на мерките и връщането към нормалния ритъм на работа, започнаха ремонти, за да преобразят дома и офиса си.

В Европа и САЩ също се наблюдава повишено търсене на строителни материали, което неминуемо тласна цените нагоре, споделят мениджъри на големи вериги магазини.

Като цяло в търсенето и предлагането на материали могат да бъдат обособени два периода – период на стагнация, когато хората не бяха сигурни в доходите си и отлагаха ремонтите и втори период, след отпускане на мерките, когато търсенето се увеличава.

Промяната в цените на строителните материали съвпада и с промяната в цените на транспорта от Китай, споделя изпълнителният директор на голяма верига магазини за строителните материали.

Повишената цена на транспорта е толкова драстична, че някой от превозваните стоки са на по-ниска цена, отколкото самата им доставка. Пример: обемистият и тежък моноблок на стойност 8-10 хил. долара се побира в един контейнер, чиято доставка струва 12 хил. долара. Това автоматично повишава цената на стоката.

Кризата в Суецкия канал също повлия върху пазарните цени, тъй като тотално обърка трафика от Китай, което бе използвано за повишаване на цените.

Сходни са наблюденията и на други колеги, мениджъри на вериги магазини за материали, които обобщават, че промените в цените започнали в началото на тази година, след поскъпването на световния пазар с над 50% на стоманата и производните на нефта продукти, като пластмасата.

Вече се оформя тенденция, че ако преди най-евтините продукти задължително били от Китай, то в момента с високите транспортни разходи, настоящите цени се доближават до аналозите им, произведени в Европа и САЩ. Тоест самите материали са евтини, но доставката им скъпа, а понякога и доста мудна.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *