Строителните предприемачи: Промените в ЗУТ не са в защита обществения интерес

г. Автор
ЗУТ

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. Създава се усещането, че са лобистки и политизирани. Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона. Това е позицията на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) за промените в Закона за устройство на територията.

В обществен интерес е подобряването на благосъстоянието на гражданите, което може да стане със създаване на повече продукция, осигуряване на работни места и внасяне на приходи в държавния бюджет. Административната тежест възпрепядства тези процеси. По-голямото предлагане на пазара води и до намаляване цената на крайния продукт, което ще направи жилищата по-достъпни за населението, категорични са строителните предприемачи.

ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото и осигурява заетостта на над 200 000 души.

„Недопустимо е този важен закон да става заложник на политически борби и интереси. Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната“, пише в позицията на инвеститорите.

Според тях има усещането, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма. Всички приети промени в Закона са рестриктивни спрямо целия бранш, което прави горното още по-недопустимо.

Те виждат причините за политизиране на дебата за промените в ЗУТ с внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *