Строителният бранш иска нов кодекс в строителството

г. Автор
строителен кодекс

Архитекти от строителния бранш се обединиха в искането си за въвеждане на електронно разрешително за строеж и изготвянето на нов електронен кодекс.

Арх. Борислав Борисов – зам.-председател на Камарата на архитектите в България заяви, че вече имат изготвено предложение със седем основни приоритета за развитие в сектора. Целта е не само да се улесни издаването на разрешително, но и да се ускори самият процес.

Председателят на Камарата на архитектите – арх. Владимир Милков подчерта, че с новия строителен кодекс ще се облекчи работата на главните архитекти и ще намалят корупционните практики, които недобросъвестни колеги използват при издаването на документите.

Арх. Милков допълни, че трябва да се прецизират и правилата за строителство на инженеринг, като даде пример, че при строителството на големи публични сгради е необходимо първо да се разработи точен проект и след това да се обявява обществена поръчка, докато при мостове, тунели и други може да се използва инженеринг.

Около представените предложения се обединиха всички асоциации в бранша – Камара на строителите в България, Камара на архитектите в България, Национална асоциация на строителните предприемачи, Българска асоциация на архитектите и инженерите-консултанти и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

От Камарата на архитектите са заявили желанието си за среща с министъра на финансите, за да бъдат обсъдени промени в Закона за обществените поръчка, като браншът предлага да се намали броят на районите за планиране – от 6 на 4, да се регламентира само един вид общ устройствен план, вместо сегашните четири да се въведат пет, вместо три, степени за височина на застрояване.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *