Строителният бранш искат да могат да индексират цените си и след сключен договор

г. Автор
цени строителни материали

При повишение на цените на материалите строителите не могат да предоговорят цените на обектите си.

От началото на пандемията се наблюдава стремглаво повишение на цените на строителните материали, а изпълнителите на строителни обекти след сключени договори, нямат право да прекалкулират това повишение. Мотивирайки се с това, браншовата организация са поискали среща с премиера Стефан Янев. Това съобщи в БНР Любомир Качамаков – председател на Областното представителство – София и на Камарата на строителите в България, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия.

Той обясни, че изпълнителите не могат да предоговорят условията по договора, когато изпълняват държавен проект, за разлика от строителите на жилища, които могат да заложат подобни условия. Качамаков даде пример с проектите, съфинансирани от ЕС, при които процедурата от избор на строител до реалното строителство, може да отнеме години, през което време цените на строителните материали да се променят драстично, но строителят е задължен да работи на посочените в договора цени.

Примерът от другите страни показва, че в старите страни от общността въпросът е нормативно уреден отдавна. В Румъния има постановление на правителството, което позволява корекции в цените при подписани вече договори. Качамаков обясни, че за бъдещи проекти има решение и методика за индексация, но проблем остава с обектите в заварено положение, което показва, че в България липсват механизми за индексация на договорените вече цени.

Проблемът очевидно ще се задълбочава, тъй като все повече строители търсят реализация в чужбина заради по-доборото заплащане и сигурността.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *