Строителство на кариери заплашва Белоградчишките скали

г. Автор
belogradchishkite-skali

Строителство на кариери заплашва Белоградчишките скали. За това алармира кметът на община Белоградчик Борис Николов. Разрешителното за проучване на кариери обхваща територия от около 1 кв. км в землищата на селата Чифлик и Праужда. В момента се събират подписи срещу решението.

Историята отначало – първо е било получено разрешение от служебното министерство на икономиката, с което се позволява строителството на кариери близо до Белоградчишки скали. След това от общината обжалвали решението пред Върховен административен съд. Освен местната власт, и хората в района не искат да има проучване за кариери. Според кмета на общината едни евентуални кариери ще застрашат туризма.

„През последните пет години ние устроихме официалния брой на туристическия поток в Белоградчик. В последните две години се направиха инвестиции за стотици хиляди левове от страна на частни собственици за развитие на туризма-къщи за гости и комплекси. Много неща се направиха и аз съм притеснен, че при реализирането на тази идея за каквато и да е кариера ще унищожим тези хубави резултати, постигнали с огромни усилия и разходи. Те не могат да бъдат покрити от реализирането на 10-ина работни места“, коментира кметът на Белоградчик.

На този етап няма обратна реакция от властта по повод нежеланието на хората в общината да се строят кариери близо до Белоградчишките скали.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *