Строителството на метрото до „Слатина“ може да започне през есента

г. Автор
метро

До края на годината може да започне строителството на бъдещото метро от центъра до столичния квартал „Слатина“.

Това съобщи изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев за „Капитал“.

„Нека изчакаме подписването на договорите, но ако бъдем оптимисти и няма забавяния, изпълнението може да започне през есента на тази година. Заложили сме го да е готово през 2026 г.“, коментира Стоян Братоев.

Преди ден стана ясно и кои фирми ще строят бъдещото метро. „Трейс груп холд“ ще строи четири станции – от центъра до „Слатина“, а „Монолит София“ – останалите две до „Арена Армеец“. Тяхната оферта е с най-ниските цени за строителство от останалите кандидати, те са получили и максимален брой точки на предложенията си.

Метротунелът между тях пък ще бъде направен от консорциум на турската „Доуш иншаат ве тиджарет“, „Ултрастрой“ и „Виа конструкт“. За доставката на метровлаковете е избрана „Сименс“.

Изборът на изпълнителите за слатинското метро може да се обжалва в двуседмичен срок и това да забави строителството.

Новото метро към „Арена Армеец“ – строителството, пробиването на тунелите и доставката на влаковете, е на стойност 525 млн. лв. без ДДС, са осигурени от от държавата и от общината, която взе заем за финансирането на участъка.

В случай, че бъдат подписани договори с избраните изпълнители, обединението с участието на „Трейс груп холд“ ще получи 168.3 млн. лв. без ДДС, това с „Монолит София“ – 98.75 млн. лв., консорциум „Дву 21“ – 189.85 млн. лв. за пробиването на метротунела, а „Сименс“ – 67.9 млн. лв. за доставката на метровлаковете.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *