Строят модерен многоетажен паркинг в Пловдив

г. Автор
паркинг

Впечатляващ проект за многоетажния паркинг на улица „Любен Каравелов” спечели архитектурния конкурс, обявен от общината в Пловдив.

паркинг

Проектът е дело на  консорциум „Хайпарк”с трима водещи архитекти –  арх. Румен Първанов, арх. Илко Николов и арх. Искрен Галев.

паркинг

Проектът за многоетажният паркинг е без аналог в България. Той ще се състои от две тела, в които ще има механични устройства тип „виенски колела” . Автоматизираната система ще приема 192 автомобила, като влизането излизането от паркинга е изключително опростено. 

В основата на проекта е технологията Vertical Rotary Parking. Това е съоръжение, което наподобява на виенско колело. Автомобилите се паркират в гондолите само на приземно ниво. На останалите нива при заявка за паркиране или депаркиране, подадена на обичайната и позната колонка с магнитни карти, съоръжението се завърта и предоставя празна гондола, респективно гондолата с колата, която напуска паркинга.

паркинг

Арх. Румен Първанов обясни, че системата може да функционира и без ограждане, но предвид местоположението на обекта и контекста, те предлагат окачена фасада от пана, на която ще има вертикална зеленина.

„За постигането на максималния капацитет при спазването на градоустройствените параметри ние сме разположили 12 кули, разпределени в два корпуса, успоредни помежду си и на ул. „Йордан Йовков”. Всяка от кулите е с капацитет 16 паркоместа или общо в дванадесетте кули има 192 паркоместа. На приземното ниво са очертани двете зони за изчакване, както и еднопосочната улица с ширина 3.50 м”, обяснява арх. Първанов.  Едно от големите предимства на тази система е, че е изключително екологична. При нея няма замърсяване на въздуха и висок шум, тъй като движението в паркинга се извършва от платформите, върху които са колите.

Влизането в многоетажният паркинг ще става от еднопосочната ул.„Йордан Йовков” , а изхода е към ул.” Любен Каравелов” надясно към бул.”Руски”. На входовете/изходите на дванадесетте кули са монтирани бариери за електронно таксуване.

паркинг

Впечатляващо решение е намерено и за пространството между двата корпуса. Ще бъде обособена паркова зона от 450 кв.м, в която ще има детска площадка и зони за релакс.

паркинг

„Цената на проекта, не е по-висока от ортодоксалните паркинги, които се изграждат. Системата с фасадата ще струват около 2 млн. лева, а с парковата зона върху плочата още около 300 хил. лева. Системата е на голяма китайска компания, която набира все повече популярност”, казва арх. Първанов.

Освен паричната награда от 5000 лв., спечелилият конкурса консорциум „Хайпарк” ще подпише договор и за изпълнението на техническия проект.

Неговото строителство може да започне най-рано догодина,  като първо трябва да се освободи изцяло терена . В момента там е ситуирано ДКЦ VI, като то ще бъде преместено в сградата на МБАЛ „Св. Мина”.

 
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *