Строят модерното рибарско пристанище край Варна

г. Автор
пристанище

Най-модерното рибарско пристанище на северното българско Черноморие ще бъде построено в местността „Карантината” край варненския квартал „Аспарухово”.


Освен съоръжения за рибарите, то ще бъдат изградени рибен ресторант, панорамна площадка на покрива на нова 3-етажна сграда, зони за разходка и отдих.

Стойността на инвестицията е на стойност 13 700 000 лв. Пристанището има обходен път по кейовете с ширина 6 метра от всички страни, позволяващ достъп и временно спиране на транспорт, и 1 метър за инфраструктура – колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и други.

пристанище

По западния мол на съоръжението ще бъде направена пешеходна алея с дължина около 100 метра, широчина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като своеобразно разширение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет, уточнява Varna24. Предвидени са две панорамни площадки.

Основната цел на проекта е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде осигурено ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми.

Пристанището е с капацитет за 113 малки лодки, 8 плавателни съда с размери от 18 до 24 метра и 5 места за лодки над 24 метра. Според предвижданията в зоната на пристанището ще бъде изградена масивна сграда. На първият етаж ще бъде извършвана временната обработка на рибата. Ще бъдат поставени хладилни камери, а самата продажба ще се осъществява извън сградата на прилежащата улица.

На втория етаж на сградата ще се помещават офиси, включително и за митнически контрол, клуб на рибаря, зала за провеждането на конференции и договаряне на продукцията.

Най-атрактивен ще бъде третият етаж, където ще бъде изграден достъпен рибен ресторант за посетителите, а на покрива на сградата ще бъде изградена уникална амфитеатрална площадка, от която ще може да се съзерцава морето. 18-метрова вита стълба ще свързва последните етажи с покрива на сградата, освен това ще бъдат изградени и два асансьора.

17 750 метра е строителството в морето. Вече се изграждат хидротехническите съоръжения. От Центъра за подводна археология в Созопол са обследвали акваторията за артефакти и такива не са били намерени.

 


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *