Строят Национален STEM център в „София тех парк“ за 28 млн. лв

1г. Автор
STEM център

Инвестират се 28 милиона лева за строителството на Национален STEM център на територията на „София тех парк“.

Предварителният договор за учредяване право на строеж на мултифункционалната сграда бе подписан от изпълнителния директор на научно-технологичния парк Тодор Младенов и от директора на Националния STEM център проф. Найден Шиваров.

Срокът за изпълнението на проекта в иновации с фокус върху STEM е до 31 май 2026 г., а финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Новопостроеният Национален STEM център ще включва модерно и съвременно оборудвани лаборатории в пет основни направления: „Зелени технологии и устойчиво развитие“, „Роботика и кибер-физични системи“, „Дизайн и 3D прототипиране“, „Математика и информатика“ и „Природни науки“.

Предвидено е и създаването на зала за дигитално изкуство (Digital Art) и аудио визуално изкуство, зали за обучения, за семинари и срещи, както и на учебни работилници (Maker Space). В центъра ще се провеждат и подготовките на българските ученически олимпийски отбори, като очакванията са подобрените условия и модерната апаратура да създадат предпоставка и за още повече техни успехи на световни и регионални надпревари.

„За екипа на „София тех парк“ изграждането на Национален STEM център на територията на парка е реализиране на проект от национално значение, който следва мисията и целите на първия в България научно-технологичния парк за развитие на иновационната среда у нас“, коментира изпълнителният директор на СТП Тодор Младенов.

Предстои създаването на три изнесени бази за обучение към регионалните STEM центрове, а в началото на март започна и изграждането на STEM кабинети във всички над 2200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната. При връчването на първите договори на училищата тогава министърът на образованието и науката Галин Цоков каза, че целта е не само да се създаде благоприятна STEM среда във всяко училище, но да се промени и работата на учителите, които трябва да могат да работят съвместно, да създават екипи със свои колеги и с ученици, които да учат проектно базирано. „По този начин учениците не само ще формират умения, но и у тях ще се възпита любов към природните науки, за да могат да станат в следващите години изследователи, инженери и хора, които движат напред технологичното развитие на България“, каза министър Цоков и акцентира, че развитието на STEM обучението е част от политиките на МОН за промяна на начина на обучение на децата и учениците – от възпроизвеждане на запаметено знание към формиране на конкретни умения и компетентности.

Започна изграждането на STEM кабинети във всички над 2200 училища и центрове за специална образователна подкрепа в страната. В началото на март т.г. първите 15 училища получиха своите договори за финансиране на изграждането им. Те им бяха връчени от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в STEM центъра на 90-о Средно училище (СУ) „Гененал Хосе де Сан Мартин“ в София в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков. Договорите, които бяха връчени днес, са на обща стойност от над 2,8 млн. лева, а за цялата процедура са осигурени повече от 530 млн. лева по Плана за възстановяване и устойчивост.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Коментари от “Строят Национален STEM център в „София тех парк“ за 28 млн. лв

  1. Малоумието няма почивен ден!

    На чист български повтаряте като папагали „STEM“. Нещо подобно като рекламата за „дринкай вайтаминс“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *