Строят нови затворени комплекси около София

г. Автор
затворени комплекси

През последната половин година в Регионалната инспекция по околната среда и водите в София са постъпили над 20 искания за допускания на проекти за изграждане на нови затворени комплекси около София.

В тях е заложено построяването над 320 нови сгради. Някои от новите комплекси ще се състоят само от еднофамилни къщи, но се предвижда за смесено застрояване с къщи и блокове.

Част от новите затворени комплекси ще се построят в урбанизирани зони като Бистрица, Владая, район „Витоша“ и Банкя. В същото време обаче засилено търсене се наблюдава и за строежи на нови квартали в по-отдалечени територии като Костинброд, Елин Пелин, Нови Искър и др. Интересен момент е, че по-голямата част от проектите плануват канализационните води да се събират в изгребни ями и впоследствие да се извозват. Така се решава проблемът с отпадъчните води в почти всички райони на и около София, в които няма изградена канализация.

Едно от най-впечатляващите инвестиционни предложения е внесено преди дни и е за голям нов комплекс във вилна зона „Бункера“ под Бистрица. Кварталът ще се състои от 55 ниски еднофамилни и многофамилни сгради. Възложител на строителството е компанията „София Вилас Клуб“, която вече построи затвореният комплекс „София парк вилас“ срещу Бизнеспарка в „Младост“. Следващият ѝ проект е именно от тези, в които мръсните води ще се събират в новоизградена водоплътна изгребна яма. „За всички сгради ще има обособени индивидуални дворни пространства, а за целия комплекс няколко големи общи паркови пространства с разположени върху тях спортни игрища и детски площадки. Предвижда се в комплекса да се изгради вътрешноалейна мрежа, сграда за обществено обслужване и охрана, както и новопроектирани трафопостове“, се казва още във внесените документи.

Отново за района около Бистрица през ноември е потъпило и още едно инвестиционно предложение. То е за строеж на 46 блока на по три етажа с по 4 апартамента на етаж. Собственик на този комплекс ще е компанията „Бистрица Вилас“. „Инвестиционното предложение предвижда за пречистване на битово-фекалните отпадъчни води да се реализира съвременна модулна локална пречиствателна станция“, се  посочва в документите ясно от документацията.

Неотдавна в РИОСВ-София е внесено също доста мащабен проект за строеж в район „Витоша“ в зоната около Ботаническата градина. Става дума за 34 еднофамилни сгради и 2 блока, единият от които с ресторант. Възложител е „Рухаус“ ООД.

От другата страна на София в края на октомври е внесено проект за изграждането на 27 еднофамилни къщи в село Хераково край Божурище. Този комплекс също ще се обслужва със септична яма, става ясно от документите на възложителя „Вертекс“.

В последно време силен интерес се наблюдава към района на град Костинброд и околните села за строеж на затворени комплекси. От юни досега за тази част на Софийска област са внесени общо пет инвестиционни предложения, които предвиждат построяването на около 50 нови сгради. Най-мащабният единичен проект в този район е за изграждането на комплекс с 15 еднофамилни къщи в землището на Костинброд. Два пък са планираните квартали с къщи в село Голяновци.

Освен на много нови жилищни комплекси, в близост до София се планира и изграждането на нов търговски комплекс. Той ще намира до Елин Пелин и ще бъде построен в общински терен от близо 29 дка. Освен паркинг и магазини, в бъдещия мол ще има още кафене, бърза закуска и автомивка.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *