Summer Stroi.Academy подготвя за шести сезон

г. Автор
Summer Stroi.Academy

Христо, който вдъхновява младите да останат в България и да се развиват в строителството

От пет години насам всяко лято през първия уикенд на юли на големия площад пред сградата на Общината в Габрово се наблюдава невиждано оживление. Десетки младежи на малки групи с жълти жилетки и предпазни каски търчат напред-назад, месят бетон, зидат стени, сглобяват и разглобяват скелета, управляват строителна механизация. В този подреден хаос от дейности винаги се забавляват, почти винаги намират нови приятелства и със сигурност си тръгват от Габрово с нови познания и вдъхновения.

Summer Stroi.Academy

Всичко това се случва благодарение на инициативата, наречена Summer Stroi.Academy. Христо – строителен инженер по образование и строител и вдъхновител по призвание, преди точно шест години започва да организира летен камп за учениците в строителните гимназии.

Summer-Stroi.Academy
Христо Иванов

Идеята му хрумва след като няколко години подред развива академия за студенти в строителството и архитектурата, които да научат повече за реалностите на техните професии и да се сблъскат с истинската бизнес среда. В течение на годините обаче той осъзнава, че за да има реална промяна и да се подобряват както познанията на младите, така и бъдещето на строителството и архитектурата у нас, има нужда да се започне от по-рано и да се инвестира в младите още в училищна възраст.

Summer Stroi.Academy

Тогава се появява идеята за лятна академия за ученици, които искат да се развиват в областта на строителството и архитектурата. В инициативата му помагат най-добрите компании в сферата. Те организират различни задачи за учениците в зависимост от тяхната професионална експертиза. В палитрата от дейности влизат зидане на стени, полагане на топлоизолация, сглобяване на окачени фасади и всякакви други ключови дейности, които правят възможно съвременното строителство. Учениците в академията не само се учат на стандартни дейности, те се учат от най-добрите професионалисти в сферата и работят с най-иновативните методи и технологии на пазара в световен мащаб.

Ученици от различни краища на България се събират в Габрово в рамките на няколко дни, изпълнени с предизвикателства. Те се разпределят във възможно най-разнообразни екипи и работят заедно на т.нар. строителни площадки. Освен на чисто технически познания, в отборите си учениците се учат и на работа в екип, придобиват организационни умения и научават за ценността на компромисите за постигане на общи успехи. Сутрините започват с активна тренировка, дните преминават в работа, а вечерите са изпълнени с вдъхновяващи лекции от успели хора в различни аспекти на живота.

Summer Stroi.Academy

Лятната академия за ученици в строителството е тласък в живота на всеки младеж, който иска да се занимава с една тежка, но отговорна сфера, която има задачата да преобразява света ни и да развива обществото ни непрестанно.

Всяка година Summer Stroi.Academy дава възможността на участници от предишните сезони да участват отново в предизвикателството. Високият брой кандидати от предишни сезони на академията е доказателство за позитивните емоции, които оставя тя у всеки участник. Всички завърнали се младежи от предишните сезони имат една по-специална задача – да оставят своята “следа” в Габрово. Екипът от т.нар. ветерани се събира и реализира един малък строителен проект. През годините това са били пейка, статуи, кашпи за цветя, които остават след тях в града, за да радват жителите му. Освен с физическата си следа обаче този проект е важен и с вложените в него познания и емоции, като всеки участник там оставя част от себе си и реализира първия си физически проект, който ще сложи началото на израстването му като специалист.

През годините Summer Stroi.Academy не спира да се развива, а семената, които е посяла в множество младежи вече покълват. Участниците в първия сезон са вече дипломирани архитекти и инженери, които са готови да се впуснат в предизвикателствата на живота.

Този сезон на Summer Stroi.Academy ще се проведе между 4-ти и 7-ми юли. Кандидатстването е отворено за ученици 10, 11 и 12 клас, както и за студенти в първи курс до 20-ти юни на този линк.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *