Терминал 2 на Летище София ще бъде цялостно реновиран

г. Автор
Летище София

Над 140 млн. лева ще инвестира в Летище София през първите 5 години на концесията „СОФ Кънект“, при първоначално предвидени 43 млн. евро.

Това стана бе съобщено на пресконференция на изпълнителния директор на аерогарата Хесус Кабайеро. Той представи стратегията на компанията и предстоящата трансформация на Терминал 2.

Процесът предвижда увеличение на неговия капацитет, който да осигури обслужване на полетите, изпълнявани до момента от Терминал 1. Старият терминал ще запази своята автентичност на сграда с архитектурна стойност, но ще се сдобие с нова функционалност – ВИП и бизнес авиация.

„Мисията ни е до 2028 г. да станем 5-звездно регионално летище. Имаме план – знаем как да го постигнем и необходимите инвестиции за това“, коментира Хесус Кабайеро.

Стратегията за развитие на летище София се основава на 4 основни „стълба“: пътническото преживяване; ефективност и свързаната с нея финансова резултатност; грижата за околна среда (намаляване на собствените емисии на парникови газове с 28% до 2026 г.) и икономически и социален принос към икономиката на страната.

„В следващата година Терминал 2 ще е строителна площадка“, каза още Хесус Кабайеро.

Терминал 2 ще бъде основно реконструиран. Ще бъдат преместени и почти двойно увеличени гишетата за чек-ин. Предвидена е и пълна подмяна на системата за управление на багаж и удвояване на лентите за пристигащ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и така пътуващите до Варна и Бургас да им бъде осигурен достъп до всички удобства на терминала. Предстои да бъдат пуснати в експлоатация близо 2000 квадратни метра напълно нови търговски площи, които ще бъдат обслужвани от най-големия оператор в света – Dufry.

Удвоява се и капацитетът на проверката за сигурност – от 6 на 11 пункта. Ще се изградят и 3 допълнителни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е цялостен редизайн на горното ниво на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *