Транзитен булевард ще изведе трафика от Варна

г. Автор
tranziten-put-varna

Във Варна ще бъде изграден транзитен булевард, който да изведе автомобилите и автобусите от центъра на града.

Това обяви при визитата си в крайморския град премиерът Бойко Борисов. Той се срещна с ръководството на община Варна в присъствието на представители на различни местни институции, университети, ВМС, общественици.

В разговора взеха участие и вицепремиерът Валери Симеонов, финансовият министър Владислав Горанов, транспортният министър Ивайло Московски, предаде БТА.

Идеята е движението да бъде пренасочено още от входа на Варна, където в града влиза автомагистрала „Хемус“, както и трафикът от летището, посочи премиерът. По думите му е необходимо да бъдат изградени пет съоръжения, които ще позволят трафикът да минава през част от кварталите и да излиза близо до комплекс „Златни пясъци“.

Борисов посочи, че за изпълнението на този проект ще бъдат нужни между 80 и 90 милиона лева. Той уточни, че средствата могат да бъдат осигурени от държавния бюджет, с партньорството на Европейската инвестиционна банка.

Премиерът каза още, че проектът за транзитния булевард трябва да бъде поставен за обществено обсъждане и след това да започне изпълнението му.

Предстои реализацията на втория етап от отварянето на пристанище „Варна-Изток“, допълни транспортният министър Ивайло Московски. По думите му за реализацията на проекта вече са водени разговори и със синдикатите на порта.

Министърът посочи, че се обмислят и варианти за изграждане на път, който да помогне тежките камиони, които отиват към пристанището, да не минават през града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *