Цветелина Пенкова: Реновирането на сградите може да намали сметките с 50%

г. Автор

Няма как да се постигне енергийна ефективност само с изолации. Над 400 млн. лева от първия транш от Плана за възстановяване и устойчивост са насочени към подобряване на сградния фонд. Става въпрос за дълбоки реновации, смяна на вътрешните инсталации на сградите, на отоплителните системи, на уредите за отопление.

Това коментира пред бТВ Цветелина Пенкова – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

„Това е много ключова и сериозна тема в Европейския съюз. Ако бъде направен дълбок ремонт на една жилищна сграда, се очаква енергийната ефективност да бъде около 60%. Какво означава това за домакинствата? По-малко разходи за парно, газ, ток. Според някои данни сметките биха намалели с 50%. В България недвижимото имущество като собственост е доста висок процент. Такъв тип подобрения повишават и себестойността на жилищата“, каза Пенкова.

„Срокът за кандидатстване от страна на общините е 28 април 2023 година. Призивът е да се прегледат програмите и да се използва тази възможност. Това включва училища и болници. Ако не бъдат усвоени тези пари, просто ще ги загубим. Политическата криза и нестабилност не трябва да бъдат за сметка на гражданите“, коментира още тя.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *