Турция и ЕС строят високоскоростна жп линия от границата с България до Истанбул

г. Автор
жп линия

Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в страната Кристиан Бергер подписаха в Анкара споразумение за изграждане на жп линия Черкезкьой-Капъкуле.Тя е част от линията от Истанбул до Капъкуле, предаде БНР.

ЕС финансира проекта с 275 милиона евро. Общата инвестиционна стойност на проекта се оценява на около 1 милиард евро. Това е най-големият инвестиционен проект на ЕС в Турция.

Изграждането на този част от линията ще свързва Азия с Европа и ще бъде финансирано с европейски средства.

Документите бяха подписани от двете страни в хотела към гарата за високоскоростни влакове в турската столица.

Участъкът от Черкезкьой в окръг Текирдаг до граничния пункт с България „Капъкуле“ е с дължина 150 км. Общата дължина от истанбулската гара „Халкалъ“ до българо-турската граница е 230 км. Плановете са високоскоростна линия да свързва българската и турската железопътна мрежа и чрез нея, включително по други високоскоростни линии на турска територия, да достига Кавказ, Централна Азия и Китай и да се превърне в част от т. нар. „железен път на коприната“.

Кристиан Бергер заяви на церемонията по подписването, че става дума за много важен транспортен проект между ЕС и Турция. Той изтъкна, че ЕС и Турция са важни търговски партньори. Нашата цел е още повече да развиваме това. Чрез тази железопътна линия ще можем да пренасяме много повече стоки между нашите страни и Турция, каза Бергер, цитиран от БТА.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият голям проект за жп инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Евросъюза.

Отсечката от Халкалъ до Капъкуле ще бъде двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на влаковете да развиват до 200 км/час, и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *