Турция разпродават държавни земи за жилищно строителство

г. Автор

Министърът на околната среда, урбанизацията и изменението на климата в Турция – Мурат Курум обяви, че правителството планира продажбата на държавни земи в големите градове на хора, които искат да строят къщи.

Решението е мотивирано от усилията на държавата за ограничаване на нарастващите наеми на цените на жилищата.

Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Коня и Адана са градовете, които още от месец август ще започнат да продават държавна земя. Министър Курум допълва: „Преди близо две години се говореше за свръхпредлагане на жилищния пазар. Благодарение на проведените по това време кампании бяха продадени рекорден брой къщи. Този път беше въведен нов финансов пакет, който да помогне на хората да купуват жилища с по-ниска лихва по заеми“.

Той уточни, че цените на имотите в покрайнините на градовете като квартал Голбаси в Анкара и кварталите Тузла, Чаталджа и Башакшехир в Истанбул, ще бъдат достъпни за хората, които искат да построят къщи. „Купувачите могат да построят къщите си или да купят колективно големи парцели и да поверят на компания разработването на жилищен проект“, обясни Курум.

Според него, минималният размер на парцел ще бъде от 500 до 1000 кв. м., върху които ще се строят едноетажни къщи. А три – и четиретажни сгради могат да бъдат построени върху парцели с площ от 8000 до 10 000 кв.м.

За да получат разрешение за изграждането на новите сгради, купувачите ще трябва да представят пред властите своите проекти.

За да се намали цената на земята, която ще се продава на дългосрочни вноски, Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата ще се слее с Главната дирекция за национална собственост и Службата за жилищно развитие в Турция.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *