Удължиха изграждането на първия умен град край София

г. Автор
umen-grad

Срокът за строителството на първия „умен град” в Европа, който трябва да бъде изграден на територията на Елин Пелин е удължен с две години. Става дума за проекта „Света София”, който трябва да е готов до 2019 г.

Инвеститор е компанията с китайско участие „България Дивелопмънт Холдингс Лимитед“ ЕАД. За мащабността на проекта говори фактът, че той беше представен на форума „Един път, един пояс” в Пекин през месец май.
umen-grad
На 2 август българското правителство одобри пакет от насърчителни мерки. Срокът за строителството на първия „умен град” в Европа, който трябва да бъде изграден на територията на Елин Пелин е удължен с две години. Става дума за проекта „Света София”, който трябва да е готов до 2019 г. Инвеститор е компанията с китайско участие „България Дивелопмънт Холдингс Лимитед“ ЕАД. За мащабността на проекта говори фактът, че той беше представен на форума „Един път, един пояс” в Пекин през месец май. На 2 август българското правителство одобри пакет от насърчителни мерки за неговото реализиране.
umen-grad
Един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа ще се намира между селата Равно поле и Мусачево. Той ще включва няколко хотела с конферентни и изложбени зали, закрит басейн, търговски център и много зелени площи. Броят на хотелските стаи ще близо 3600. Сред атракциите на комплекса ще бъде аквапаркът, чиято площ ще е 50 000 кв.м. и ще се превърне в един от най-големите в Европа. Молът в комплекса ще е с разгъната застроена площ от 100 000 кв.м. и ще включва 250 магазина. Визията ще наподобява тази на Dubai Mall – един от най-големите търговски центрове в света. Спортната зала ще е с капацитет 11 000 души. Детският игрален център ще се разпростира на 9000 кв.м.
umen-grad

За пръв път за него се заговори преди три години. Тогава амбицията беше това да е най-големият закрит увеселителен воден парк в света с инвестиция в размер на 1.5 млрд. EUR. Днес тя е 1.625 млрд. лв. Трябваше да бъде реализиран за 4 години. Но до момента (бел. ред. 3 години по-късно) все още се изкупува земя. Първо беше купено голф игрището „Света София” за 10 млн. EUR от Красимир Гергов. Останалите терени към момента са на предварителен договор за изкупуването им. Предвижда се закупуване и на държави терени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *