В Амстердам 20% от сградния фонд ще бъде само от дърво и биоматериали

г. Автор
биоматериали

32 административни района на Амстердам подписаха споразумение, с което се задължават 20% от сградния фонд, който ще бъде построен в бъдеще, да е от дърво и други биоматериали.

Договорът Green Deal Timber Construction изпълнява две задачи. Едната е стъпка към т.нар. „климатична неутралност“ на града. Това означава нулеви емисии на парникови газове през 2050 година. Другата цел е намаляване на зависимостта от материали като стоманата и бетона.

Какво означава това за самата сграда? Поне 80% от една ниска постройка трябва да е изградена от дърво. За сграда до 10 етажа показателят е 65“, а за тези над 10 етажа – до 50%.

Под биоматериали се има предвид корк или влакна от коноп. Изчисленията сочат, че по така отпадъците от въглероден двуокис в града ще се понижат с 220 000 тона годишно. Това е равностойно на средното количество, отделяно от 22 000 домове. Ще се намали и изхвърлянето на азот в атмосферата.

Според статистиките 40% от вредните емисии в световен мащаб се отделят от сградите. Очаква се строителство с използването на дърво да занижи този показател. Материалът също така има свойството да улавя въглеродния диоксид.

Амстердам не е единствения голям град, който взема подобно решение. Ню Йорк също одобри използването на дърво за сгради с височина до 29.5 метра. През 2020 г. във Франция също беше приет закон, според който всички нови обществени сгради трябва да съдържат 50% дърво или друг биоматериал.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *