В България 65 хиляди сгради се нуждаят от саниране

г. Автор
саниране

65 000 сгради у нас се нуждаят от обновяване, а по сегашните програми ще бъдат санирани само около 4000 за периода до 2026 г.

Неправителствената организация “Хабитат България” инициира форум, на който бе дадена актуална информация за конкретните стъпки на България в енергийния преход. Обновяването на сградния фонд у нас става на някакви периоди, а е необходима дългосрочна политика в това отношение, категорични са експертите.

За разлика от първия етап, при който имаше 100 процента финансиране от държавата, на втория процентите паднаха до 80 на сто и това рязко намали интереса към програмата.

Големият въпрос е какво ще бъде съфинансирането на следващите етапи, твърди Ася Добруджалиева. В момента по Програма “Развитие на регионите” в процедурите по приоритетна ос за интегрирането в градско развитие има възможност за финансиране на обновяване на жилищни сгради, но в насоките е записано, че грантовото финансиране може да достигне 95 процента. По този начин не се изпращат системни и логични сигнали към обществото, че политиката за участие на домакинствата е неотменима. В тази връзка експертът изтъкна необходимостта от ясна политика по отношение на самоучастието на гражданите.

Припомняме, че 32 многофамилни жилищни сгради в​ община Пловдив са одобрени за саниране със средства по процедура BG-RRP-4.023 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, който се финансира от Европейския съюз. В мерките за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 62 020 587 лева.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *