В Бургас ще бъде изграден завод за бронирани автомобили

г. Автор
бронирани-автомобили
Снимка: interarmored.com

Една от водещите компании в глобалната отбранителна индустрия – International Armored Group (IAG) започва строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили.

Базата ще бъде ситуирана в Бургас, а началото на нейното строителство ще бъде дадено със символична „първа копка“ през месец март в Промишлената зона на морския град.

Финансирането на проекта е осигурено от IAG, като първоначалната стойност на инвестицията е 20 млн. лв. Община Бургас се ангажира с осигуряване на техническа и довеждаща инфраструктура.

Новият завод ще бъде разположен на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната му ефективност ще бъдат монтирани и покривни фотоволтаични инсталации.

Цялата, широка гама изделия и компоненти на компанията, включително и най-новата бронирана машина на пехотата, ще се произвеждат от български специалисти, обучени от най-добрите експерти на IAG по света.

Собственикът на IAG- д-р Антон Стефов коментира: „Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“.

бронирани-автомобили

Очакваните работни места, които още бъдат отворени са 300, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. Разработва се и серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми – партньори на IAG. Новите разработки и техните компоненти също ще бъдат произвеждани тук.

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света. В компанията работят над 1000 служители на територията на пет континента. Към моменти заводи на IAG има в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали, освен в България, има и във Великобритания, Ирак и Пакистан.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *