В Дубай се строят по-малко жилища

г. Автор
dubai-apartament

Близо 150 000 сделки с жилищни имоти са извършени през последните 8 години в Дубай. За това съобщава компанията Valustrat. В заключение може да бъде обобщено, че инвеститорите строят все по-малки жилища.

През 2010 г. средната квадратура на продаван имот е била 147 кв.м, а за 2018-а тя вече е 104 кв.м. Най-малка корекция има при къщите. През 2010-а средната им големина е била 365 кв.м, а през миналата година – 351 кв.м. При жилищата площта е намаляла с 20% – от 112 кв.м на 89 кв.м. „Причината се крие в търсенето и предлагането. Търсенето в Дубай е уникално по своя характер, тъй като тук се смесват различни демографски групи. Преобладаващата част са представители на поколението Милениум, които с удоволствие купуват малки апартаменти. Откривайки това, инвеститорите, от своя страна, започнаха да предлагат по-малогабаритни имоти. Те са и по-евтини, а и схемите на изплащане – по-изгодни”, казва ръководителят на проучването Хайдер Туайма. В резултат, средната цена на жилище почти не се е променила – 362 080 USD, а къщите са поскъпнали от средно 898 400 USD до 1.1 млн. USD.

Разглеждайки строителните планове на последните проекти, също може да се направи извода, че площта на жилищата намалява. Много от студиата вече са почти двойно по-малки и по големина вече съответстват на големи хотелски стаи. Апартаментите с една спалня вече нямат отделна кухня, а при тези с две и три спални, тя е с открита планировка, а втората/третата спалня е по-малка са сметка на банята.

За да се осигури допълнителна площ, редица строители са предвидили „прилични” по размери балкони. И отбелязват, че днес построените апартаменти, независимо от по-малката площ, са по-добре проектирани, с по-добра изолация и по-практични за живеене.


Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *