В Катар откриха първия открит стадион за Световното по футбол

г. Автор
stadion-halifa-0

През 2022 г. Катар ще бъде футбол. 2,6 милионната държава се готви за най-глобалното и значимо събитие, което някога е приемала.

По време на Мондиала ще се играят мачове на 8 стадиона, които тепърва ще бъдат изграждани и са съвсем близо един до друг. Тъй като интезитетът на строителните дейности е наситен, както и условията на труд, досега загиналите на строителни площадки работници са около 500.

Първият от седемте футболни стадиона вече е официално открит. В 40-хилядното спортно съоръжение „Ал-Джануб“ в Доха се проведе финала за купата на емира. За реконструкцията на футболния стадион, изграден още през 1976 г. са инвестирани 82 млн. евро.
Поради факта, че температурите в Катар понякога надвишават 50 градуса по Целзий, съоръжението е с инсталирана уникална охладителна система на стадиона и трибуните.
Специално за Световното в момента се изгражда „Метросистемата на Доха“- мрежата под земята, която ще обслужва Мондиал 2022. Линиите на подземните влакове са между стадионите в петте града и обща дължина 163 км. и ще струват около 6 милиарда долара.

stadion-halifa-11

Като цяло силуетът на крайбрежието на Катар се променя с всеки изминал ден, което напомня на изникването в пустинята на Лас Вегас.
Новият бъдещ град Лусаил съвсем скоро ще се появи. За да бъде като малък рай и оазис в пустинята ще бъдат посадени 10 хиляди дървета.
Според архитектурата на арените и атмосферните условия за района, ще бъде полагана различна настилка на всеки един от осемте стадиона.
Целият мега структурен проект, който ще реализира Катар струва около 80 милиарда долара.

stadion-halifa-22
По изисквания на ФИФА за феновете на Световното трябва да има наличност от 125 000 легла. За да отговори на тях Катар започва бурно строителство на огромни хотели.
Като цяло ни очаква бляскаво Световно първенство по футбол насред оазис в пустинята.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *