В Китай въвеждат имотен данък за охлаждане на пазара

г. Автор
имотен данък

Новият имотен данък ще се отрази най-вече на по-богатите китайски региони, като например Джъдзян и Гyaндyн. По данни на Централната банка към 2020 г. близо 90% от населението на Китай живее в собствено жилище.

Преди около двадесет години в Китай се обсъждаше идеята да бъде въведен данък върху имотите с цел охлаждането на пазара и предпазването от възникването на имотен балон. Осъществяването на тази идея обаче бе предприето след идването на власт на президента Си Дзипин, който я подкрепи.

Въвеждането на данъка ще охлади имотния пазар. В определени региони на страната имотите са поскъпнали с фрапантните 2000% от началото на приватизацията през 90-те години на миналия век.

Брокерите не са единодушни по въпроса дали е уместно именно тъкмо сегашния момент подобен данък да бъде въведен? Към днешна дата се наблюдават признаци на стрес в сектора. За пръв път от няколко години насам цените на жилищата започнаха да падат, а плановете са мярката да продължи поне 5 години.

Жилищата няма да са единственият сегмент, които ще бъдат обложени с данък. Това ще засегне и нежилищните недвижимости. Единствено собствениците на селски земи с прилежащи жилища върху тях няма да бъдат засегнати от новия налог.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *