В Русе изграждат нов парк за отдих и забавления

г. Автор
парк

Нова зелена зона за отдих и забавления на открито ще има в кв. „Здравец-Изток“. Стойността на проекта е 1,746 418.94 евро.

80% от тази сума е от Европейския фонд за регионално развитие, 18% национално съфинансиране и 2% собствено участие нa Община Русе в размер на 34 992.38 евро.

Тя ще бъде изградена върху общински имот на бул. „Липник“ №121 по Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния — България 2021-2027 г.“, , съобщиха от Община Русе

Проектът ще бъде изпълнен в рамките на 36 месеца в партньорство между Община Русе и Община Гюргево, като предстои подписване на договор в следващите седмици.

Предвиденият парцел, на който ще бъде разположен паркът, е с площ от 25 дка. Той ще бъде изграден с естествени и екологосъобразни материали, вместо с т.нар. „сива инфраструктура“. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението – със соларно захранване. Планира се подходяща паркова мебел и чешма с питейна вода. Растителността ще бъде от местни растителни видове, характерни за Дунавската равнина и крайбрежието на р. Дунав, а тревните смеси – сухоустойчиви, слънцелюбиви и с екстензивна поддръжка.

Планувано е изграждане на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и кът „Биоразнообразие“, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща насекоми и птици, градина с подправки, градско земеделие и др.

С изпълнението на проекта се цели подобряване качеството на средата, качествата на живот и комфорта на обитаване чрез създаване на благоприятна и природосъобразна среда, която да оформи нови пространствени решения и физическо обновяване на територията, подчертават от Община Русе.Етикети:

Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *