В София се оформят три района с офис сгради

г. Автор
офис сгради

Трите най-динамично развиващи се офис зони в София са районите около бул. “Цариградско шосе”, бизнес парка в кв. “Младост” и кв. “Хладилника”.

Това става ясно от анализ на консултантска компания на пазара на имоти.

В тези зони 52% от офис сградите в строеж в столицата и 67% от всички регистрирани сделки на пазара.

38% от свободните площи са концентрирани в тези три зони. С най-малък процент неусвоени площи е районът на бизнес парка в кв. “Младост” (7%), следван от кв. “Хладилника” (8%) и на последно място – офис сградите по протежението на бул. “Цариградско шосе” (25%). Средните офертни нива на наемите за района на бул. “Цариградско шосе” са около 12 евро на кв. м на месец, за кв. “Хладилника” са 13 евро, а в района около бизнес парка в кв. “Младост” – 12,5 евро.

Очакванията са през следващите месеци освен в столицата ще нараства интересът и присъствието на бизнеса и в регионалните градове. Все повече фирми възприемат хибридни модели на работа, което ще стимулира увеличение в търсенето на гъвкави пространства и сателитни офиси, отдалечени от централния. Експертите прогнозират активизиране на по-малките играчи и по-голямо разнообразие от концепции на пазара на офиси. Това включва и инвеститори в офисни имоти, които ще разработят свои собствени гъвкави пространства, като отговор на желанията на наемателите.

Забелязва се повишено търсене от страна на нови за България компании от ИТ и аутсорсинг сектора за откриване на офиси. Подобен голям интерес не е имало през последните 3-4 години. Но реализацията на тези планове зависи не само от наличния сграден фонд, а и от конкурентоспособността на трудовия пазар и предвидимостта и стабилността в политически и икономически аспект, коментират консултантите.

Средните офертни нива на наемите се очаква да задържат нивата си, се съобщава още в доклада на консултантската компания. Вероятно ще има по-високи очаквания на наемателите към участието на собствениците на сградите в изграждането на висококачествени довършителни работи в наетите площи.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *