Във Франция изповядват имотни сделки чрез конферентна връзка

г. Автор
имотни сделки

На нотариусите във Франция вече е разрешено да изповядват сделки за покупко-продажба на недвижими имоти дистанционно чрез конферентна връзка.

Разрешението ще действа за периода на извънредно положение и един месец след това.

Голяма част от дейностите, свързани с оформянето на имотни сделки има възможност да бъдат извършвани дистанционно. По този начин могат да се направят огледите, уточняване на условията на сделката и банковия превод на парите.

За дистанционното изповядване на сделката нотариусите изискват от страните да инсталират специална програма за конферентна връзка – Lifesize. Тя дава възможност на нотариусите да установяват съгласието на страните чрез шифровано и сигурно съобщение.

Приложението за дистанционни подписи позволява също така да се извършват и други юридически действия, които станаха необходими в следствие на пандемията от коронавирус. Един от тях е продажбата на имоти в новопостроени сгради, за които също е необходимо винаги лично присъствие на страните пред нотариуса.

Промяната несъмнено ще бъде улеснение на продавачи и купувачи да реализират сделка. Това обаче едва ли ще доведе до ръст на покупко-продажбите и съживяване на имотния пазар, опасяват се брокери. „За последните две седмици загубихме 80% от активността на пазара, дори 90%. До голяма степен това се дължи на невъзможността да се осъществяват реални огледи. Агенцията по вписвания също работи в намален състав”, казват анализатори.
Посетете и харесайте страницата ни във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *